4. Vecsési Tavaszi Fesztivál

{highslide}tavaszi_fesztival_2006.jpg|captionText:’4. Vecsési Tavaszi Fesztivál – cikk'{/highslide}EKOSZ – EMTE Beszámoló, 2006. április 22 – 29.

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a József Attila Művelődési Ház az idén is megrendezte rendezvénysorozatát a magyar kultúra jegyében. A programok nemzeti kultúránk páratlan sokszínűségét, gazdagságát kívánják felvillantani, és cél az is, hogy anyanyelvünk, zenénk, dalaink, táncaink, képzőművészetünk, történelmi és gasztronómiai hagyományaink ápolásának fontosságára felhívják a figyelmet.

A cél megjelölése mellett mindig ott lebeg az ember szeme előtt, hogy változatos, színvonalas legyen a program, és vonzza a nézőket. Talán ez jelenti az első bökkenőt is: mi az, amivel a “valóvilághoz” szoktatott, fogyasztógéppé süllyesztett embertársainkat el lehet cipelni a programokra? Ez nagyon nehéz kérdés, mert ha csak enni és inni kell, addig talán tálalható a dolog, de ha tartalmasabb menüről van szó, akkor nehézzé válik a kérdés, még akkor is, ha ingyenes rendezvényekről van szó.

Az anyagiakról szólva megállapítható, hogy egyre nehezebb előteremteni a szükséges forrásokat. Az önkormányzat a rendezvény főtámogatója, de harmadik éve nem tudja növelni a támogatást, mely azonban csak a fele a tervezett költségvetésnek. Ezzel egy időben azonban a fellépők „gázsija” több mint duplájára emelkedett! Aki három éve 120 ezerért eljött, az most 250-300 ezret kér, igaz, megkérdezi: félórát vagy egy órát szórakoztasson? Természetesen számlás, áfás árakról beszélünk, és mi rendezők nem tudjuk az áfát visszaigényelni – egy jókora összeg az államhoz vándorol.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére mindenképpen köszönet illeti az önkormányzatot és minden kedves támogatót, hogy mégis támogatták a fesztivált, és az egyáltalán megvalósulhatott, fenntarthattuk azt a vállalásunkat, hogy a magyar kultúra ünnepére szánt programjaink ingyenesen látogathatóak.

Már tavaly szerepelt a rock a programok között. Most is örömmel adtunk helyt a koncertnek, hiszen két erős, vecsési kötődésű együttes is volt közöttük. Az Ankou Együttes a jelen, már szerepelnek a slágerlistákon. Az Acélpenge Együttes a jövő lehet, hiszen tizenéveik elején tartó fiatalok alkotják a zenekart, megérdemlik a fellépési lehetőséget. A koncerten fellépett még három másik kör – nyékbeli zenekar is.
Már évek óta sikeres programjaink a Petőfi Gimnáziumban tartott előadások. A diákokon túl sok felnőttet is vonzanak ezek a délutánok. Két éve Dr. Kiszely István antropológus professzor, a magyarság őstörténetéről, tavaly Pap Gábor művészettörténész a Szent Koronáról mondott el nagyon sok érdekeset. Április 26-án 14 óra – kor Varga Csaba nyelvész a magyar nyelv régiségéről, más nyelvekkel való kapcsolatáról beszélt az érdeklődőknek.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az irodalmat és a komolyabb műfajokat a szabadtérről a Művelődési Ház zárt terébe vittük. Az április 28-án 18 órakor kezdődő műsor első részében Vecsésiek mutatták be tudásukat. Itt fellépett: a Concerto Harmónia Énekkar, a Vecsési Zeneiskola növendékei, valamint Kerepesi László és Rácz László, a Zeneiskola tanárai, a Halmi Telepi Iskola tánc – csoportja, Hrachovina Lajos és Varga László előadóművész, Szénási Sándor István költő.

A műsor másik felében a méltán világhírű Kecskés Együttes élő-hangszermúzeum segítségével mutatta be a régi magyar zenét és kapcsolatait, elsősorban a keleti műveltséggel.

Császár Angéla, a Magyar Színház Jászai Mari-díjas színművésze és Pitti Katalin, a Magyar Állami Operaház magánénekese előadóestjét élvezhette a közönség a magyar kultúra kincsesházából.

A műsor díszletét Bányász Béla, Deák István, Kövesdi József, Pankaszi István és a perifériART – Nagy Györgyi, Görög Béla, Czinke Mária, Kordás Sándor, Barcsainé Prohászka Gyöngyi, Honffy Gábor – képzőművészeinek alkotásai szolgáltatták.

A zárónap egész napos látványosságai az Epresben – a vecsési búcsú színhelyén – zajlottak hajnaltól késő éjszakáig.

Újdonság volt a Kárpát-medencei Ízek Főzőversenye, melyen 17 csapat vetélkedett az Arany Kanál-díjért. Voltak versenyzők Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, de hazánk más területéről is. Két kategóriában hirdettünk győztest. A leves magyar találmány, igazi hungaricum. A zsűri szerint a Labdarózsa Népdalkör csapata főzte a legfinomabbat. A főétel kategóriában a Csülökfaló csapata szerezte meg a díjat, és ők nyerték el a különdíjat is, a Forgó Travel utazási Iroda kétszemélyes tíz napos görögországi útját. Valamennyi csapat oklevelet és ezüst kiskanalat kapott a hangulatos vetélkedésen való indulásért.

A közel húsz sátorban sok kézműves mutatta be portékáját, és itt is, örömünkre, érkeztek a határon túlról is. Ahogyan a korábbi években, úgy most is igyekeztünk gondoskodni nem mindennapos látványosságokról. Ezúttal a maglódi Sziluett Mazsorett csoport és a nagykátai Hagyomány őrző Honvéd Tüzérek bemutatója jelentett kuriózumot.

A nyolc órás kulturális programban először a vecsési óvodák gyermekei léptek fel a színpadon tánccal, énekkel, játékkal.
17 órától egy órán át a néptáncé volt a főszerep. Láthattuk a fő – városból a TÉBLÁB táncegyüttes, majd Felvidékről a zselízi Kincső együttes programját. Az ő produkciójukat szűnni nem akaró vastaps köszöntötte.

A Vecsésiek Bemutatója keretében a Tücsök Citeraegyüttes, a Vecsési Hagyomány őrző Zeneegyesület Fúvószenekara, a JAM Népdalköre és a Tiroli Néptánc Együttes műsora volt látható és hallható.

A Gálaműsorban Szabó Csilla gyönyörű énekét, Laczó András, a Magyar Állami Operaház magánénekese fergeteges nótaestjét, a Dolly Roll együttes műsorát, valamint Benkóczy Zoltán és a Fővárosi Operett Színház színművészeinek operett slágereit élvezhette a közönség.
Hagyományosan tűzijáték és a Sicullus Együttessel utcabál zárta az estét.

A műsorvezető mindkét napon Matusné Veszprémi Klára és Váradiné Bartalis Magdi volt.

Az idén tízéves Kör tevékenysége persze ennél többrétűbb, így az idén is volt bál, volt és lesz kirándulás, és megemlékező ünnepséget tartunk június 4-én.
Az Orbán Balázs Erdélyi Kör hetedik hagyományos, műsoros, batyus bálját rendezte meg február második szombatján. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezúttal a Halmy iskolában tartottuk meg a mulatságot és kétszáz vendég táncolt reggelig a Sicullus együttes kiváló muzsikájára.

A május hónap kirándulással kezdődött és kirándulással fejeződik be. Szervezésünkben május 4.-7. között négynapos utazásra mentünk Kárpátaljára. Beregszász, Munkács, Szolyva, a Tisza forrásvidéke és a Vereckei-szoros, az ott élő magyarjaink vendégszeretete sokáig tartó élmény. Valószínűleg szeptemberben lesz még egy út Ung, Ugocsa és Bereg történelmi tájaira.

Május végén a szintén hagyományosnak tekinthető erdélyi kör – utazás következik, középpontjában a csíksomlyói Búcsúval.

A pünkösdi kirándulás ezúttal egybeesik június 4-ével, a trianoni békediktátum tragikus évfordulójával. Tavaly a nemzeti gyásznapra állítottuk fel a 6×4 méteres székelykaput, a Megmaradás Emlékművet. Ismeretes, hogy a vecsési képviselő-testület – a FIDESZ kivételével – nem engedélyezte közterületen való elhelyezését, és ezért ezt a római katolikus egyház engedélyével, közadakozásból, az Erzsébet téri plébánia kertjében állítottuk fel és szenteltük meg nemzeti emlékezetünk ébrentartására. Az idén június 4-én 16 órakor a város valamennyi nemzeti gondolkodású szervezete közös megemlékezést tart az emlékműnél, ahová minden nemzetéért aggódó polgárt szeretettel várunk.

– Szalontai János alelnök

2006. június

Átalvető

<Átalvető