2005 november Amatőr Artium Vecsés, Érd

Műbírálat2005. november 11-én 18 órakor a Vecsési Kiállítóteremben és 2005. november 13-án 11 órakor az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban megnyitott kiállításokon vettünk részt.

A Pest Megyei Közművelődési Intézet és az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ a Magyar Művelődési Intézet Művészeti Programok Főosztályával együttműködve, ez év február 28-án pályázatot hirdetett a megye területén élő, vagy tanuló nem hivatásos alkotók számára.

A felhívás eredményeként közel 300 alkotó jelentkezett.

Végeredményképpen az érdi művelődési központban 215 alkotó 575 alkotást nyújtott be zsűriztetésre. A művek többsége a festészet, a grafika körébe tartozott (403 alkotás), kevesebb kisplasztikát, szobrot nyújtottak be (összesen 48-at), a többi pályázó a kerámia, textil, tűzzománc, gobelin stb. műfajában adott be alkotásokat. Rendkívül izgalmas, sokszínű anyag gyűlt össze az érdi művelődési központban, s a zsűri csak több körben tudott döntést hozni a továbbjutottakról és a kiesettekről.

A Pest megyei kiállításra bejutott 119 alkotó 124 alkotása. Egy alkotónak egy műfajból csak egy műve kerülhetett be. Néhány alkotó több műfajból is sikeresen pályázott.
Az országos kiállításra 16 alkotás jutott tovább a magas színvonal ellenére is, a rendkívül szűk limit miatt.

A zsűri tagjai voltak:

Baráth Hajnal Ferenczy Noémi díjas kárpitművész
Bálványos Huba Munkácsy díjas grafikusművész
Dr. Feledy Balázs művészeti író

A XIX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlatra továbbjutó alkotások kiválasztásában részt vett:

Fekete Márta, az országos zsűri ügyvezetője, a Magyar Művelődési Intézet képzőművészeti tanácsosa

A jelentkezők magas száma miatt két helyszínen (Érden és Vecsésen) mutatták be a pályanyertes műveket, ezzel is nőtt Pest megye amatőr alkotóinak esélye a bemutatkozásra és a megmérettetésre.

A PerifériArt Stúdió legtöbb tagja részt vett a kiállításon.

Néhány kép a megnyitóról:

{gallery}erd_november_2005:::0:2{/gallery}